Topraksız tarım - An Overview

Topraksız tarım sadece toprağı desteklemiyor. İyi organize edilmiş bir topraksız tarım sistemi, geleneksel tekniklerden 10 kat daha az su kullanır.

Yetiştirme ortamında var olan yüksek oksijen seviyesinden dolayı bitkilerin daha hızlı büyümesini sağlayan Aeroponik sistem; aynı zamanda diğer Hidroponik yöntemlere göre daha az su ve gübre kullanımı gerektirir.

Topraksız tarım modelleri, dünyanın dört bir yanında uygulanıyor ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından deneniyor. Ekinlerin besin ihtiyacının topraktan değil de check here su veya hava aracılığıyla karşılanmasına dayanan bu sistem, yenilikçi çiftçilerimizin de ilgisini çekiyor.

Tarfin, çiftçilerimizin tüm ihtiyaçları için yanında… Tarfin Mobil aracılığıyla ihtiyaçlarını alan çiftçilerimiz, fiyatları karşılaştırarak ister peşin ister vadeli alışverişlerini gerçekleştirebiliyor. Tarfin Mobil’i indirerek siz de kolay başvuru adımlarını takip edebilirsiniz.

Topraklı tarımın aksine topraksız tarım ürünlerinde mikroelement gübrelemesi de gerekiyor. Kökler direkt elementlerle beslendiği için topraksız tarımda kaliteli gübre kullanılması şart koşuluyor. Direkt kökle temas eden gübrelere karşı ekinlerin tepki hızı oldukça yüksek görülüyor.

Toprak olmaması ve kontrollü sistemlerin kullanılması hastalık ve zararlıların bitki yetiştiriciliğindeki etkisini en aza indirir.

Topraksız tarım hakkında çOkay umut olsa da şu anda besin açısından zengin toprak, tarımda en yaygın kullanılan maddedir ve bugün tükettiğimiz gıdanın yaklaşık yüzde 95'ini üretir.

Burada asıl amaç, bitkinin su tutma kapasitesinin yüksek olduğu bir katı ortamda sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlamaktır.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken konu ise bitkilerin PH ve EC değerlerinin düzenli olarak kontrol edilmesidir. Besin solüsyonunun PH ve EC değerlerinin dengelenmesi, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve besin alımını sağlar.

Çevresel koşulların kontrol altında tutulması: Hidroponik tarımda bitkilerin ışık, sıcaklık, nem ve havalandırma gibi çevresel koşulları sürekli olarak kontrol altında tutulmalıdır. Bu, bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.

Enerji Tüketimi: Hidroponik veya aeroponik sistemler genellikle enerjiye ihtiyaç duyar. Bitki lambaları ve pompa sistemleri gibi ekipmanlar elektrik tüketebilir, bu da işletme maliyetini artırabilir.

Üretim alanının yetersiz olduğu yerlerde sıklıkla aeroponik kültür yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çünkü aeroponik yetiştiricilikte uygun şartlar sağlandığında, bitkiler havada asılı tutularak da üretimin gerçekleşmesi sağlanabilir. Ayrıca bu kültürde, diğer kültürlere oranla daha hızlı bitki gelişimi olduğu gözlemlenmiştir.

Akan su kültüründe daha az miktarda çözelti kullanmak amacıyla Besin Filmi Tekniği (NFT) advertını verdiğimiz teknik kullanılmaktadır. Bu tekniğe göre yalnızca bitkinin kök uçlarının ulaşacağı kadar solüsyonun borulardan geçmesine olanak sağlanır. Böylece yoğun su kullanımının önüne geçmek mümkündür.

Akuaponik sistemde; bir su tankında yetiştirilen balıkların ürettiği nitrojen bakımından zengin atıklar bitkilere su pompaları aracılığıyla pompalanır.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *